Gloria Wekker wint de Joke Smitprijs

Gloria Wekker heeft de Joke Smitprijs gewonnen. Dat werd eerder vandaag bekend gemaakt door de jury. Wekker kreeg de prijs uit handen van de minister voor emancipatie Ingrid van Engelshoven. De Joke Smitprijs is een tweejaarlijkse regeringsprijs die gaat naar personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van gendergelijkheid. 

9789462984776_FRONT_HR

Vorige maand verscheen bij Uitgeverij AUP Witte onschuld waarin Wekker  een centrale paradox in de Nederlandse samenleving onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van  ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In haar verkenning van het dominante zelfbeeld van de witte Nederlander is het ‘culturele archief’ een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden. Wekker beschrijft in dit gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, over de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. 

Over Witte onschuld:

Briljant boek, een scherpzinnige ontrafeling van het zelfbeeld van een natie. 

 - Chimamanda Ngozi Adichie

Een belangrijke bijdrage aan het groeiende debat over witheid en hoe we daaraan voorbij kunnen geraken.

- Prof. Paul Gilroy, King’s College, Londen 

Een moedig boek dat witte Nederlanders tot luisteren en leren aanzet.

- Prof. dr. Willem Schinkel, Erasmus Universiteit Rotterdam

Een belangrijke bijdrage die ons voorziet van nieuwe en heldere manieren om het culturele archief van kolonialisme te onderzoeken.

- Sara Ahmed, onafhankelijk feministisch auteur en wetenschapper

 

11 december 2017